Γάτα ο Μουρίνιο...

Είμαι μεγάλος υποστηρικτής του Ζοζέ Μουρίνιο. Ο Πορτογάλος έχει αποδείξει ότι είναι από τους κορυφαίους προπονητές του κόσμου και μέτρ σε θέματα τακτικής. Στο προχθεσινό παιχνίδι για το κύπελλο Ισπανίας, ο Μουρίνιο κατάφερε αυτό που θεωρείται ακατόρθωτο: Να κερδίσει τη Μπαρτσελόνα και να οδηγήσει τον Πέπ Γκουαρντιόλα στη πρώτη του ήττα σε τελικό κάποιου θεσμού.

Η Ρεάλ, κατ'εμέ, άξιζε τον τίτλο. Έπαιξε μεθοδικά, ορθολογικά και κατάφερε να κλείσει, όσο αυτό είναι δυνατόν, τη μεγάλη Μπάρτσα. Πρώτη φορά έβλεπα τους παίκτες της υπερπρωταθλήτριας να μην μπορούν να εφαρμόσουν το γνωστό τους τρόπο ανάπτυξης και να κάνουν τόσα λάθη στις πάσες, πράγμα ακατανόητο για όσους παρακολουθούν την ομάδα της Βαρκελώνης.

Το παιχνίδι δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας, δεδομένου των παικτών και του βάρους των ομάδων που αγωνίστηκαν. Σκεφτείτε πως στο γήπεδο βρέθηκε όλη η αφρόκρεμα του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Μέσσι, Ρονάλντο, Ινιέστα, Ντι Μαρία, Τσάβι, Κασίγιας και όλοι οι υπόλοιποι αστέρες αγωνίστηκαν και οι φίλαθλοι του αθλήματος σίγουρα περίμεναν κάτι καλύτερο, κάτι ανώτερο.

Ο λόγος που δεν είδαμε ποδόσφαιρο είναι ο...Μουρίνιο. Ο Πορτογάλος έχει δεχθεί απίστευτα πυρά για το γεγονός ότι παίζει ποδόσφαιρο σκοπιμοτήτων και πως με την αμυντικογενή τακτική του καταστρέφει το ποδόσφαιρο σαν άθλημα και το δυσφημεί. Δυστυχώς, σε μία εποχή που οι τίτλοι διαδραματίζουν το σημαντικότερο κριτήριο για να θεωρηθεί κανείς πετυχημένος ή αποτυχημένος, αναπόφευκτα πολλοί θα κοιτάξουν να πάρουν κούπες και όχι να παίξουν ποδόσφαιρο.

Όσο και αν εκτιμώ τον Πορτογάλο τεχνικό και αναγνωρίζω την αξία του και τα επιτεύγματα του εντός γηπέδων, δεν μπορώ να παραβλέψω πως σε αγώνες με μεγαλύτερης δυναμικής αντιπάλους, η Ρεάλ αγωνίζεται πρώτα για το αποτέλεσμα, δηλαδή λειτουργεί πάντα ορθολογικά. Απέναντι στη Σαραγόσα και τη Λα Κορούνια θα παίξει μπάλα, απέναντι σε Βαλένθια, Ατλέτικο πρώτα θα πάρει το αποτέλεσμα.

Όμως το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο θέαμα, είναι και τακτική. Και ο κόουτς των μερένχες είναι μορφή του είδους. Τα παιχνίδια του Μουρίνιο είναι σεμινάρια ποδοσφαίρου. Αλλά το πιο θελκτικό προιόν είναι δίχως αμφιβολία η Μπαρτσελόνα, η οποία θα είναι ψυχωμένη για αποτέλεσμα στην Ευρώπη. Εκεί ελπίζω πως θα δούμε πραγματικό ποδόσφαιρο.

Καλή ανάσταση και καλό Πάσχα σε όλους!